Η μετεγχειρητική περίοδος είναι μια περίοδος επανένταξης που συνήθως χρειάζεται στενή παρακολούθηση και φροντίδα. Κάθε καινούριος πόνος εμπνέει ανησυχία και κάθε νέα δραστηριότητα γίνεται με επιφύλαξη. Είναι φυσικό να θέλετε να επιστρέψετε στις καθημερινές σας συνήθειες, χωρίς όμως να διακινδυνεύσετε τα οφέλη της επέμβασης που μόλις κάνατε. Η ισορροπία ανάμεσα σε αυτές τις αντίρροπες δυνάμεις είναι το κλειδί. Τόσο τα «πολύ γρήγορα βήματα», όσο και ο «υπερβολικός φόβος», είναι εμπόδια στην φυσιολογική σας αποκατάσταση.

Η δική μας δουλειά είναι να συνεργαστούμε με εσάς και το χειρουργό σας και να σας οδηγήσουμε «σταδιακά και με ασφάλεια» στο επίπεδο δραστηριότητας που επιθυμείτε. Το πρόγραμμα της φυσικοθεραπείας αρχίζει συνήθως την 4η εβδομάδα μετά το χειρουργείο, δηλαδή την 22ημετεγχειρητική μέρα περίπου. Στην πρώτη επίσκεψη θα αξιολογήσουμε την κινητικότητα των αρθρώσεών σας, τη μυϊκή σας δύναμη, την αντοχή σας και θα ξεκινήσουμε ένα σταδιακό πρόγραμμα ενεργοποίησης όλων των μυών που σταθεροποιούν τη σπονδυλική σας στήλη.

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι είναι φυσιολογικό κάποιες φορές να παραμένουν συμπτώματα και μετά την επέμβαση. Σκεφτείτε ότι όλη η ταλαιπωρία που υπεστήκατε πριν από το χειρουργείο προκάλεσε μυϊκές συσπάσεις και άλλες αντισταθμίσεις, οι οποίες χρειάζονται κάποιο εύλογο χρονικό διάστημα για να αποκατασταθούν. Η ανακούφιση από αυτούς τους πόνους είναι ένας από τους στόχους μας.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Η επιτυχία ενός χειρουργείου ολοκληρώνεται με την εμπιστοσύνη που θα αποκτήσετε στο σώμα σας και τις δυνατότητες του. Η μετεγχειρητική φυσικοθεραπεία είναι μια δημιουργική διαδικασία, όπου θα διδαχθείτε τη σωστή λειτουργία του σώματος σας και πώς θα αυξήσετε βαθμιαία τις δυνατότητές του, μέσω της άσκησης.